Print

De franse klassieker Tarte Tatin

Ingrediƫnten

Aantal

Voor 1 taart

  • 1 kg zoetzure appels,
  • 250 gram kristalsuiker,
  • 200 gram boter,
  • 225 gram zelfrijzend bakmeel,
  • beetje citroensap,
  • 2 eetlepels kaneel,
  • 1 ei,
  • 0,5 eetlepel zout,
  • 3 eetlepels water,
  • steelpan met dikke bodem,
  • platte taartvorm,
  • vanillesaus,
  • 2 eigelen,
  • 200 ml slagroom,
  • 1 schepje suiker

Instructies

  1. Meng alles van het zelfrijzend bakmeel: het ei, 125 gram van de kristalsuiker, 150 gram van de boter, het zout en het citroensap tot een zacht en soepel deeg. Plaats tot gebruik in de koelkast
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  3. Schil de appels en snijd in kwarten en verwijder het klokhuis.
  4. Vet de taartvorm in met de rest van alle boter! Let erop dat de bodem een flinke laag vet heeft, anders plakt straks de caramel en de appel aan de bodem en wordt geen mooi resultaat verkregen!!
  5. Smelt in de steelpan de rest van de suiker en de eetlepels water, net zo lang blijven roeren totdat er een goudgele caramel ontstaat. Indien het goed op kleur is, de caramel over de bodem van de taartvorm verdelen.
  6. Leg de appels op de caramel en besprenkel dit met nog een beetje citroen en flink kaneel.
  7. Haal het deeg uit de koelkast en rol dit uit tot een dikke ronde plak, ter grootte van de taartvorm.
  8. Beleg de appels met het deeg en plaats de vorm in de oven.
  9. Bak de taart gedurende 45 minuten tot het deeg gaar is.
  10. Haal de taart als het deeg gaar is uit de oven, (sommige ovens gaan sneller, dus houd het resultaat in de gaten na ongeveer een half uur.)
  11. Laat de taart ongeveer 5 minuten in de vorm afkoelen.
  12. Draai de vorm op zodat de onderzijde de bovenzijde wordt.
  13. Bestrooi met een klein beetje kaneel en serveer warm met vanillesaus.
  14. Als volgt de vanillesaus maken;
  15. In een steelpannetje de slagroom verwarmen.
  16. Voeg de eierdooiers en een schepje suiker toe en laat met behulp van een staafmixer en hoog vuur de saus tot een schuimige massa binden.
  17. Indien het bind; gelijk van het vuur halen en nog even door blijven roeren. Anders kookt de saus op de bodem nog door.