Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de knoflook fijn. Snijd de bloemkool in kleine roosjes.
Verhit 1/5 deel van de boter in een grote pan en fruit de prei 3 minuten op middelhoog vuur aan. Voeg het gehakt en de bloemkool toe en bak in 5 minuten rul. Bak de laatste minuten de knoflook mee. Breng op smaak met peper en zout.
In tussen tijd kan de kaassaus gemaakt worden. Smelt de rest van de boter in een steelpan. Voeg de bloem toe en roer dit glad met een garde. Laat het 3 minuten garen op laag vuur en voeg dan al roerend de melk toe. Breng aan de kook en laat de bechamel op laag vuur 2-3 minuten koken, roer dit af en toe door zodat het een dikkere saus wordt.
Rasp in tussentijd de kaas fijn. Voeg de nootmuskaat en de helft van de kaas toe aan de bechamel. Roer tot de kaas is gesmolten en breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de ingevette bodemschaal. Verdeel het gehakt-bloemkoolmengsel hierover en de rest van de aardappelschijfjes. Schenk de kaassaus erover. Bestrooi met de rest van de kaas.
Bak de oven schotel in 35 minuten goudbruin en gaar in de voorverwarmde oven. Dek de schotel eventueel af met aluminiumfolie om bruinkleurig tegen te gaan.