Print
Vanille ijs
- Auteur: MyFood.ie
- Categorie: dessert
Ingrediënten
Aantal
4 pers.
- voor het vanille ijs
- 2 vanillestokjes
- 100 gram witte fijne bastardsuiker
- 6 eierdooiers
- 200 ml slagroom
- 250 ml melk
- en heel praktisch een suikerthermometer
- en een ijsmachine
Instructies
- Melk en slagroom in een grote steelpan doen. Vanillestokjes in de lengte met een scherp mesje splijten en toevoegen aan de melk/room. Op matig vuur aan de kook laten komen.
- Zodra het kookt de melk/room van het vuur nemen en beetje af laten koelen. Ondertussen het vanillestokje eruit nemen en de zaadjes eruit schrapen en toevoegen aan de melk/room.
- In aparte kom eieren splitsen en bij de eierdooiers de suiker voegen. Scheut van de warme melk/room erbij gieten en goed roeren zodat de suiker een beetje oplost.
- Vervolgens de eieren bij het melk/room mengsel gieten en flink blijven roeren. Het moet binden maar mag absoluut niet gaan klonteren. Handig hulpmiddel is een suiker/keukenthermometer.
- Indien het mengsel de vla een temperatuur van 84 graden heeft bereikt, moet de vla van de hittebron af. Het bindingsproces is dan precies goed tijdens het van het vuur afnemen zal de vla nog 2 graden stijgen maar alle bacterien en dergelijke hebben geen kans meer en de vla is dik genoeg.
- Vla overgieten in een ander kom of bak en gedurende ongeveer 30 minuten volledig af laten koelen.
- De ijsmachine 5 minuten voor die tijd in werking zetten en na die tijd de vla rustig in de machine doen.
- Na 30 minuten is het ijs klaar.
(Zonder ijsmachine; in een mengkom in de diepvries zetten en gedurende 3 uur bevriezen. Let op dat het ieder half uur even door geroerd wordt.)