Weet en eet voor het leven!

Afvallen door een gezondere levensstijl

Afvallen kan een uitdaging zijn als je gewend bent geraakt aan ongezonde eetgewoontes. Voor een gezonde levensstijl zul je wekelijks actief moeten bewegen en gezond moeten eten. Voeding en gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De dingen die wij in ons lichaam stoppen bepalen naast ons gewicht ook onze stoelgang en ons metabolisme. Toch vinden mensen het lastig om hun ingesleten eetgewoontes aan te passen. In deze blog daarom richtlijnen voor gezonde voeding en tip om gemakkelijk gezonde eetgewoontes aan te leren.

Een gezondere levensstijl begint bij gezonde eetgewoontes

Gevolgen overgewicht

De gevolgen van overgewicht moeten niet onderschat worden. In de eerste plaats zijn er een aantal praktische gevolgen die ervoor zorgen dat jouw lichaam in z’n algemeenheid sneller slijt. Mensen met overgewicht hebben bijvoorbeeld een hogere bloeddruk, slapen slechter en hebben hierdoor een verhoogd risico op hart- en vaatziektes. Daarnaast zullen je gewrichten sneller slijten dankzij het overtollige gewicht dat drukt op je spieren en botten. Mensen met langdurig overgewicht kunnen hardnekkige ziektes ontwikkelen zoals diabetes type 2. Overgewicht beïnvloedt ook de werking van je maag- en darmkanaal en kan leiden tot galstenen. 

Voeding en gezondheid

Eten is belangrijk voor de werking van ons lichaam maar lang niet al het eten is even behulpzaam. Door voedsel te kiezen dat te hoog scoort in koolhydraten en/of verzadigde vetten kom je over het algemeen snel aan. Beide zijn verantwoordelijk voor hoge calorieopname maar geven relatief weinig terug op het gebied van vitaminen en mineralen. Betekent dat dan dat koolhydraten en vetten per sé slecht zijn? Absoluut niet, maar voeding met een overvloed aan deze stoffen zijn vaak te arm in de dingen die je juist nodig hebt. Een goed voorbeeld: een pizza zit boordevol met koolhydraten die in principe nodig zijn voor het functioneren van jouw lichaam. Tegelijkertijd zitten er praktisch nul vezels in, amper vitamines en afhankelijk van de belegging nauwelijks eiwitten. Als je aan alle benodigde stoffen wil komen zul je dus ofwel deze stoffen mislopen of er nog iets bij moeten eten. In beide gevallen kun je gemakkelijk aankomen. 

Belangrijke voedingsstoffen?

Bij een compleet voedingspatroon krijg je genoeg vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen binnen. Vezels vind je vooral in volkoren producten, groentes, fruit, peulvruchten en noten. Deze bevorderen de spijsvertering en dragen zodoende bij aan een gezond lichaam. Eiwitten zijn belangrijke bouwstenen en een essentieel onderdeel voor de aanbouw van hormonen, enzymen en antilichamen. Als er schade aan je lichaam is dan zorgen eiwitten er weer voor dat deze schade wordt gerepareerd. Peulvruchten, soja en dierlijke producten zoals zuivel en vlees zijn over het algemeen rijk aan eiwitten. Vitaminen en mineralen vind je dan weer terug in groentes. Ze regelen je weerstand, de werking van je spieren en houden je energie op peil.

Weekmenu afvallen

Een uitstekende manier om overzichtelijk je voeding in de gaten te houden is met behulp van een weekmenu. Door van tevoren uiteen te zetten wat je gaat eten kun je overzichtelijk een gezond voedingspatroon volgen en je calorie-inname afstemmen op wat je nodig hebt. Zolang je je gedisciplineerd houdt aan het weekmenu kan er in principe niets verkeerd gaan. Tegelijkertijd maak je elke week zo een stuk interessanter door afwisselend te koken. Ben je op zoek naar inspiratie voor gezonde recepten die voldoen aan alle benodigde voedingstoffen? Of heb je dat extra steuntje in de rug nodig bij het volgen van een gezonde levensstijl? Kijk eens bij één van onze programma’s waarbij je alles te weten komt over leuk en gezond koken.

Met een weekmenu afvallen is gemakkelijk

Gezondere levensstijl is meer dan voeding

Het spreekt bijna voor zichzelf maar met alleen gezond eten kom je er niet. Je zult ook moeten kijken naar beweging en stress. Onvoldoende fysieke inspanning is funest voor je gezondheid en zal ervoor zorgen dat je metabolisme nooit optimaal zijn werk doet. Stress is in veel gevallen een grote horde voor een gezondere levensstijl. Veel mensen grijpen naar eten wanneer ze zich in een benarde positie belanden. Een logische reactie omdat een gevulde maag ons stresshormoon verlaagt. Toch kun je veel beter je maag vullen met gerechten die je wel een voldaan gevoel geven en tegelijkertijd passen in een gezond voedingspatroon. De aanpak van het Vitalokaal is gericht op een totaaloplossing waarbij veel meer onderdelen dan alleen je voeding onder de loep wordt genomen. Je zult je hele leven moeten richten op gezonde keuzes.