Weet en eet voor het leven!

Weet en eet voor het leven is voor iedereen!

Voor wie is Het Vitalokaal?

De ‘Weet en eet voor het leven’ programma’s brengen heel wat teweeg. De deelnemers krijgen een aangename, smakelijke ervaring met veel inzichten. De deelnemers krijgen een collectieve (en soms confronterende) ervaring hoe je ingesleten en vastgeroeste denk- en eetpatronen kunt herkennen en nieuwe manieren van denken en eten kunt leren.

Een gezonde leefstijl voor iedereen

Voor wie zijn de programma's geschikt?

De ‘Weet en eet voor het leven’ programma’s van Het Vitalokaal zijn geschikt voor verschillende doelgroepen. Door een korte workshop of een 90-dagentraject te volgen, leer je wat de beste voeding is voor jou en krijg je goede tips om een verandering in je leefstijl te bewerkstelligen. We zijn er voor de individu die zelf aan de slag wil met zijn of haar vitaliteit, maar ook voor bedrijven en organisaties die dit als onderdeel van vitaliteitsborging van medewerkers willen inzetten. We zijn er ook voor chefkoks die voor grote groepen gezond moeten koken. Kijk hieronder per doelgroep wat we voor jou of jullie kunnen betekenen.

Bedrijven/teams

Organisaties en bedrijven zetten Het Vitalokaal op allerlei manieren in:

  • Je kunt denken aan een studiedag voor medewerkers;
  • Een bedrijfsuitje voor het personeel met een leerzaam onderdeel;
  • Een opening of afsluiting van een congres of conferentie;
  • Een bijeenkomst waarin gerefereerd wordt aan veranderingstrajecten;
  • Het opbouwen van een andere bedrijfscultuur betreffende vitaliteit;
  • De jaarlijkse bijeenkomst van ondernemersverenigingen;
  • Een jubileum waarbij een bedrijf al haar klanten uitnodigt of als onderdeel van een trainingstraject.
Een programma van Het Vitalokaal zet deelnemers aan tot een andere manier van denken en eten. Van denken in beperkingen naar denken in mogelijkheden. Deelnemers leren elke belemmering te zien als een probleem dat op een lekkere en creatieve manier anders ingevuld kan worden. Tijdens een sessie ervaren ze een sterk wij-gevoel dat door de collectieve leerervaring positief doorwerkt op de organisatie of groepscultuur, cliëntenbegeleiding of individueel/privé als in gezinssituaties.

Particulier

Wil jij werken aan een gezonde leefstijl? De redenen waarom je dit wilt kunnen divers zijn:

  • Je loopt tegen gezondheidsproblemen aan. Misschien heb je een hoge bloeddruk of ligt het risico op diabetes op de loer;
  • Je bent deelnemer binnen de GLI (Gecombineerde Leefstijl Interventie) en je bent doorverwezen door je huisarts, diëtist of leefstijlcoach;
  • Je moet een operatie ondergaan waarbij je weerbaarheid erg belangrijk is en het advies vanuit het ziekenhuis is om op de voeding te letten;
  • Het gewenste effect of herstel is nog niet bereikt na een operatie;
  • Je voelt je vaak moe en futloos;
  • Je hebt last van schommelingen in de hormoonhuishouding;
  • Je bent zwanger (geweest) en/of geeft borstvoeding;
  • Jij of iemand in je gezin heeft last van intoleranties en/of allergieën;
  • Je wilt samen met je gezin een gezondere leefstijl ontwikkelen;
  • Belemmerende factoren die een cruciale rol binnen het leven en daarmee het eetpatroon hebben.

Zorg

Je werkt met patiënten of cliënten. Intern krijg je de adviezen om wijzigingen aan te brengen in het voedingspatroon van je patiënt of cliënt. Terugdringen van medicijngebruik, verlaging van bloeddruk, verhoging van essentiële voedingsstoffen of het vermijden van stoffen in een voedingspatroon. Maar hoe maak je de praktische transitie van de persoonlijke voedingsanamnese naar de omstandigheden van de patiënt of cliënt zelf?

Of jullie team/zorginstelling heeft de volledige invulling naar de eiwittransitie nog in te vullen. Of andere transities staan op de agenda.

Wat als je patiënt/cliënt individueel te maken heeft met:
  • Allergieën en intoleranties;
  • Een tekort aan voedingsstoffen;
  • De voorbereiding van een (ingrijpende) operatie;
  • Gezondheidsklachten als vermoeidheid of een schommelende bloedsuikerspiegel;
  • Over- of ondergewicht;
  • Hormoonschommelingen;
  • Stemminswisselingen die met complicaties gepaard gaan.
We helpen je praktisch op gang. We leggen uit wat voeding doet, wat de bouwstenen zijn binnen voeding en dat het echt uitmaakt wanneer je wat eet. We geven je tips en ondersteunen in het maken van een maaltijdplannen. We inspireren je met vernieuwde technieken, recepten en ideeën.

Onderwijs

Het Vitalokaal is er voor het onderwijs. Wat doen we?

  • Het geven van workshops en voorlichting op scholen (lager en middelbaar onderwijs);
  • We schrijven voedingsmethodiek en lesmateriaal voor mbo-opleidingen binnen de voeding;
  • We geven lezingen over gezonde voeding en een gezonde leefstijl.
De ondersteuning voor het onderwijs is altijd op maat.

Chef-koks

Wil jij als chef-kok je kennis over voeding verder uitbreiden. Redenen zouden kunnen zijn:

  • Je vindt het lastig om te koken als je rekening moet houden met allergieën;
  • Je wilt meer weten over hoe je koolhydraat- en suikervrij eet. Hoe moet je dan koken?
  • Je krijgt vragen vanuit de gasten in het restaurant;

Vanuit de koksopleiding wordt vaak niet geleerd wat je met de bovenstaande vraagstukken kunt doen. De programma’s van Het Vitalokaal zijn geschikt voor zowel koks in restaurants als in de zorgsector.

Meer weten over de programma's voor jou?

Wil je meer weten over de ‘Weet en eet voor het leven’ programma’s van Het Vitalokaal? Of wil je meer weten over maatwerkoplossingen voor jouw organisatie? Neem dan contact op met ons op voor het bespreken van de mogelijkheden!