Weet en eet voor het leven!

Surinaamse saoto soep

Print

Surinaamse saoto soep

eefgjs2h

  • Auteur: MyFood.ie

Ingrediënten

Aantal

voor de bouillon

  • 2 kipfilets
  • · 2 stengels sereh, gekneusd
  • · 2 stukjes verse laos (± 1 cm)
  • · 2 stukjes verse gember (± 1 cm)
  • · 10 pimentballetjes
  • · 2 salamblad
  • · 8-12 kleine maggiblokjes
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • · 1 tak bladselderij

Ter garnering:

  • · 1 kilo kipfilet
  • · 4 kleine maggiblokjes
  • · Mie (witte dunne mie die je kunt bakken in de olie)
  • · 2 grote zakken friet chips voor saoto of geraspte aardappel frituren tot chips
  • · 1 grote zak taugé
  • · Per persoon een ei
  • 1 zak gefruite uitjes
  • · Eventueel: gekookte basmati rijst
  • · Grote fles zonnebloemolie (want je gaat bakken in de olie)
  • · Peper ketjap

Instructies

  1. Snijd voor de bouillon eventueel overtollig vet van de kip en doe in een grote soeppan waar minstens 10 liter in past. Vul met acht tot tien liter water en voeg ook acht maggiblokjes toe, samen met de sereh, laos, gember, piment en salamblad.
  2. voeg tot slot ook de nootmuskaat toe. Breng het geheel langzaam aan de kook, zet het vuur laag en laat zeker twee uur pruttelen.
  3. Controleer hoeveel water er ongeveer is verdampt en voeg afhankelijk daarvan nog één à twee liter extra toe, samen met twee maggiblokjes per liter water.
  4. Voeg naar smaak extra gember of laos toe. Hak de bladselderij fijn en roer door de bouillon.

Voor de vulling:

  1. Verwarm een wok met de zonnebloemolie en bak daarin de witte mie.
  2. Bak steeds maar kleine porties, want de mie zet flink uit en verandert van glazig en hard naar wit en zacht (als een soort kroepoek).
  3. Draai om en schep met een schuimspan uit de pan op wat keukenpapier, laat uitlekken en afkoelen. mix met de friet chips (of bak de chips zoals in Het Kooklokaal zelf; rasp de rauwe aardappel en frituur deze kort in de zonnebloemolie) en roer goed door.
  4. Kook per persoon één ei, laat schrikken en pel.
  5. Snijd ondertussen het vet van de kipfilets, spoel eventueel met water en dep droog. Halveer elke filet en meng in een kom met vier verkruimelde maggiblokjes. Laat een uur intrekken in de koelkast. (Ook dit hebben we voorbereid)
  6. Bak in een wok de kip bruin, knapperig en gaar. Schep en de pan, laat uitlekken en afkoelen. Pluk de kipfilets en de kip uit de bouillon tot kleine sliertjes (gebruik hier eventueel twee vorken voor).
  7. Verdeel de geplukte kip, het mie-chipsmengsel, eventueel de gekookte rijst, taugé, de eieren, gefrituurde uitjes en peper ketjap over verschillende bakjes. Schep hier de warme bouillon over.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel een foto en tag ons op social media. We kunnen niet wachten om te zien wat je hebt gemaakt!

Print
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Healthy food

Het Vitalokaal

Als je bezig wilt met het ontwikkelen van een gezond(er) eetpatroon is het aanbod enorm. Dit grote aanbod in combinatie met de snel op elkaar volgende voedingshypes maken het moeilijk om de juiste keuzes te maken. Misschien heb je al van alles geprobeerd, maar kun je het niet volhouden door allerlei verschillende redenen. Of misschien weet je niet goed wat bij je past. Daarvoor is Het Vitalokaal! Wij kijken wat bij je past en helpen je bij het ontwikkelen van een leefstijl waar je gezond en gelukkig van wordt en die je makkelijk kunt volhouden.